Reševanje mokrišč in ogrožene želve močvirske sklednice

Četrtkovo  predavanje je zaradi lepega vremena poslušalo malo poslušalcev, a smo zato bili prisotni dobri učenci in navdušeni ljubitelji narave. V teh letih je izginilo veliko mokrišč, kalov in luž, ker je način življenja mnoge naravne lepote, včasih potrebne za življenje, uničil, pozabil ali zasul. Tako so ostale mnoge živali ogrožene, pokrajina spremenjena. O tem nam je predaval gospod  Matej Simčič, naravovarstveni svetovalec pri Zavodu RS za varstvo narave, OE Novo mesto. S svojim navdušenjem in skrbjo za naravo je osvojil tudi nas, ko nam je razlagal, kako težka je pot popravljanja naših napak. Mnogi ljudje danes že več ne vedo, zakaj je v naravi služil kal, ki je bil del vasi, kjer so napajali živino, se tudi kopali in prali. Zato je težko prepričati ljudi, da bi ponovno oživili ta del pokrajine. Vztrajnost in zavzetost sta rodili sadove in nekaj kalov v Beli krajini so vrnili, obnovili in sedaj spremljajo življenje v njih, ko jim vračajo ogrožene želve močvirske sklednice.

Verjetno se ljudje sploh ne zavedamo, kakšno škodo delamo naravi in si režemo življenjski prostor. V naravo spuščamo tiste domače želve, ki smo se jih naveličali. Te pa ogrožajo domorodne želve in spet je škoda v naravi. Težko  bo popraviti škodo, ki smo jo že naredili. Ogrožene so čebele, tudi gozd. Kako dolgo bo narava še zdržala? Mnoge stvari se nam že vračajo. Taka predavanja spreminjajo naš odnos. Veseli smo, da imamo take ljudi, ki skušajo spreminjati naše vedenje in skrbijo, da bi v naravi teklo vse po naravni poti. Še veliko je zanimivih zgodb o naravi, zato se veselimo novih predavanj.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za tretje življenjsko obdobje v RIC-u Novo mesto, fotografije RIC Novo mesto in arhiv Zavoda RS za varstvo narave.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media