S kolesom po Afriki z Bojanom Stezinarjem; zdaj od Aljaske do Patagonije?

Četrtkovo srečanje prejšnji teden smo člani univerze za starejše v novomeškem RIC-u v spet potovali po Afriki. Kar 40 nas je kolesarilo sede na stolih naše učilnice To pot je s kolesom prevozil Bojan Stezinar, ki mu je pot omogočil sponzor Jože Papež. Izpred njegovega salona pohištva smo ga leta 2002 spremljali krajani in prijatelji. Pot je začel 2. 2. 2002. in jo po 13. mesecih končal 3. 3. 2003. V tem času je prevozil 22.000 km.

Pot je začel v Senju, nadaljeval do Splita, Alžirije in vozil po pokrajini, kjer so snemali film Vojna zvezd. Od oaze do oaze je vozil s konvojem cistern. Z ladjo po 12 metrov široki reki Kongo je potoval 14 dni in vozil ladjo nekaj časa kot priučeni krmar. Zanimive slike ljudi in ceste so pripovedovale o pogumu, kondiciji in vztrajnosti, saj je potoval po divjini, kjer so bile nevarne živali in ljudje. Na poti je spoznal kar nekaj Slovencev, ki so našli svoj novi dom v Afriki in se dobro znašli. Bil je njihov gost. Pri njih je prenočil, tako je lažje premagal tako dolgo pot. Posnel je prekrasne Viktorijine slapove, Rt Dobre Nade in rudnik diamantov. Od njih so domačini imeli bolj malo, saj so še vedno živeli nomadsko življenje. Najbolj razvita je Južnoafriška republika, saj ima vse, kar imajo druge države. Na poti je doživel več nezgod s kolesom, strašno vročino, tudi do 50 stopinj, in tudi neprijetna srečanja. Od vsega mu je bilo kolesarjenje z ogromno prtljage in zalog z vodo še najlažje.

Občudovali smo njegovo kondicijo, pogum in zdržljivost. Presenetil nas je, da upa še na dolgo pot od Aljaske do Patagonije. Naj mu uspe, smo mu zaželeli, ko smo se poslavljali od njega in se mu zahvalili, da je to pot delil z nami.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media