S kreativnostjo nad pozabo

To Četrtkovo srečanje smo se v Univerzi za starejše  v Novem mestu igrali z besedami  in uživali v razkošnosti našega jezika in sporočilnosti besed. Namesto napovedane Vanje Lebar je prišel njen sodelavec Dean Horvat, ki v Črenšovcih vodi delavnice kreativnosti. Predstavil nam je igrive tvorbe besed, ki nam jih je že  predstavila g. Vanja Lebar lani.  V svojem seznamu ima 6000 jezikovnih inovacij, kar dokazuje, da je naš jezik igriv in vreden raziskovanja.

Čas nas sili v nova znanja in prisiljeni smo se učiti in spoznavati, se veseliti in radovediti. Nova tehnologija nas je presenetila in morali smo se spopasti tudi z njo. To je za nas velik izziv in mnogi smo se seznanili z računalništvom, pametnimi telefoni, bankomati , parkomati, z vrstomati. Tako ostajamo v tem času in sledimo življenju. Z vajo se odpirajo novi svetovi, povečana je pozornost. Z risanjem, petjem, okušanjem v igri pa poskrbimo, da se vsi čuti  zbudijo in smo tukaj in sedaj. Tako ostajamo dolgo iskrivi, empatični in veseli, ko se igramo, učimo in uživamo pri tem.

S predavateljem pa smo se igrali z besedami in se spomnili že preigranih iger svojega otroštva. Tvorili smo besede, iskali imena in bili presenečeni, koliko smo jih našli na črko A. Prav 25 nas je bilo, da smo našo abecedo lahko večkrat ponovili. Presenetili smo predavatelja s svojimi odgovori. Obljubil je, da ima za nas še veliko zanimivih iger za ustvarjanje in raziskovanje. Veseli bomo, če bo še prišel in  nam odkril še ostale vaje za ustvarjanje.

Kar prehitro je minil naš čas za druženje. Zahvalili smo se mu in mu zaželeli srečno pot. Že smo hiteli novim obveznostim naproti. Verjetno bomo ob slabih in žalostnih mislih raje raziskovali besede in spoznavali svoj jezik še drugače. Lahko pa se bomo igrali z otroki in jim odkrivali bogat materin jezik. Jezik imamo vedno s seboj, zato se igrajmo z besedami.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media