Samooskrbno življenje v praksi

V načrtu zapisan ta naslov naših Četrtkovih srečanj Univerze za starejše RIC Novo mesto je privabil več obiskovalcev. Tako smo  preživljali svoje otroštvo. Zdaj pa si težko predstavljamo, da bi lahko tako živeli tudi danes. Pa se da, nas je prepričal naš predavatelj Andrej Brečko iz Mihovice pri Šentjerneju. Sodeluje v projektu Nova Zemlja in išče poti nazaj k naravi. On jo je našel na svojem posestvu, kjer z delom in izdelki dokazuje, da je možno poskrbeti za družino le s svojimi delom in pridelki in tako očuvati zemljo in vso naravo pred zastrupljanjem. Zanimiva pot preizkušenj mladostnika ga je popeljala v svet in pripeljala spet nazaj, ko je spoznal različno življenje v raznih državah. Veliko znanja in spoznanj je sprejel in načrtoval prihodnost. Ko se je 2013. leta vrnil v Slovenijo, je kupil zemljo, jo ogradil in začel graditi hišo iz slame. Z dobro izolacijo in naravnimi materiali je hiša topla, zdrava in brez sevanja. Poskrbel je za svojo elektriko in vodo. Tako ni odvisen. S tem lahko živi mirno in delovno, ko si sam odreja delo. S svojo družino uživa v tem okolju. Svoje znanje in izkušnje pa deli, ko o tem predava, sodeluje v oddajah. V to okolje pa vabi tudi skupine, da se prepričajo, kako lahko postanemo samooskrbni tudi mi.

Svojo mladost smo preživljali skromno in le redko zašli v trgovino po nujne stvari, zato nam ne bo težko zaživeti po starem. Le moči in volje ni več. Vsi pa  dokazujemo, kako smo zašli s poti naravnega bivanja in sobivanja z naravo. Ta nas opozarja, da smo slabi gospodarji in jo uničujemo. Morda bodo taki zgledi pomagali in navdušili mnoge za bolj sonaravno bivanje na tem planetu.

Bilo je zanimivo spoznati čisto drugačnega mladega gospodarja, saj mu mir in sozvočje pomenita vse. V sončnem jutru je tako srečanje še bolj zazvenelo v nas in naredilo dan prijazen. Hvala predavatelju, da smo spoznali tudi to.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media