Sede na stolih s kolesom po svetu

Tako potujemo na naših Četrtkovih srečanjih, ki privabijo največ poslušalcev in gledalcev. Prestavljeno potopisno predavanje nas je držalo v radovednosti in pozorni smo bili, da ga ne zamudimo. Rada Trifkoviča smo spoznali že lani kot popotnika in učitelja plesa četvorke. Srečanje s tako odprtim, dobrovoljnim in vedrim predavateljem je za nas pravi užitek. Dočakali smo in dve uri pozorno poslušali njegovo pripoved o kolesarskem potovanju po Romuniji, Moldaviji in Ukrajini. Že sam začetek poti z letalom iz Benetk in pakiranje koles je bil podvig, saj so morali poskrbeti, da bodo kolesa cela pripotovala z njimi. Tako dobro pripravljeni so štirje prijatelji krenili na pot s kolesi iz Bukarešte. Potovali so 14 dni in prevozili 1000 kilometrov v julijski vročini. Odprtim za vse dobro in zanimivo so se jim dogajale tudi samo dobre in zanimive stvari. Očarani nad pokrajino, ki jo s kolesom doživljaš čisto drugače, so se čudili pestrosti in različnosti države. Nobenih pričakovanj niso imeli, zato so vse sprejemali in se veselili, kar je vidno tudi na posnetkih. Dobro označeni z dresi in napisi Kolesarsko društvo Raketa in slovenskimi zastavicami so bili dobri znanilci naše države. Romunija jih je osvojila. Moldavija pa premaknila za leta nazaj, o katerih so morda le slišali pripovedovati. Zdaj so jo doživeli. Ostanki velikih mož, in stavb so pričali, kaj pomeni osebnost-legende, ki so zaznamovala čas. V Ukrajini se je že čutila napetost in niso se dolgo zadrževali tam.

Stari ruski kamioni, neprijazni ljudje niso vabili naprej. Sledila je pot nazaj in spet pakiranje koles, letališče in pot domov. Trpka izkušnja v največji vinski kleti jih je naučila, da ljudi iz kleti ni dobro odganjati zaradi uradnih ur. Fantje že načrtujejo nove poti in napovedujejo dobre posnetke v naslednjem srečanju, mi pa občudujemo to mladostno zagnanost in drznost.

Izkušeni potniki, tudi sicer polni modrosti, smo občudovali tak mladostni zanos, pogum in pripravljenost na izzive. Nam tega že zmanjkuje, zato smo hvaležni za tako naklonjenost  in mladostna sporočila mladega popotnika Rada Trifkoviča. Njemu in prijateljem želimo srečo na novih poteh in se veselimo ponovnega srečanja z njim.

Pred potopisnim predavanjem smo odprli tudi 2 slikarski razstavi Društva Mavrica, slikarjev Jožice Brulc in Dušana Bojanca. Razstavi bosta v prostorih RIC-a Novo mesto na ogled do konca meseca maja. Vabljeni.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za tretje življenjsko obdobje.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media