Slovenski muzeji - zakladi dediščine ali ropotarnice

To četrtkovo srečanje smo spoznavali pomen muzejev za narod in naš odnos do njih. Ste vedeli, da imamo v Sloveniji okrog 250 muzejev z 2 milijona eksponatov? Morda smo odnos do muzejev oblikovali ob obveznih šolskih ekskurzijah, ko smo morali le tiho gledati in dobro poslušati, kar ne gre vedno skupaj z mladostno razposajenostjo. Zato morda obisk muzeja ni pogosto v naših načrtih. Naš prvi in zasebni zbiratelj Valvazor nam je zapustil veliko, za svoje delo je bil nagrajen v Londonu. V vsakem muzeju pa je podoba kraja, ki ga je uvrstil v svojo Vojvodino Kranjsko. Tako ga častimo tudi mi.

Danes nas je gospa Alenka Veber, navdušena poznavalka muzejev, popeljala najprej po svetovnih muzejih, ki jih v tujini obvezno pogledamo. Med domačimi pa smo spoznali mnoge, ki smo jih že videli, za mnoge pa nas je navdušila. Posebno še za svojo domačijo v  Babnem Polju, kjer na Rihtarjevi domačiji ustvarja svoj muzej ljubezni do svojega kraja in doma. Zvabila nas je v svoj kraj, da bomo jeseni načrtovali izlet tudi tja.

Verjetno pa Novomeščani to leto ne bomo šli mimo našega muzeja, ki je letos dobro obeležil obletnico z mnogimi razstavami na vseh oddelkih. Veliko dela je bilo vloženega v to razstavo, zato je prav, da bo letos mnogo poti vodilo v naš muzej. Dobrodošli v zgodovino našega kraja! Le tako bomo lahko spoštovali sedanjost in se veselili z  mestom, ki praznuje. Praznujmo skupaj!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za 3. življenjsko obdobje v RIC-u Novo mesto

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media