Tibet in Nepal

To Četrtkovo srečanje Univerze za starejše v RIC-u v Novem mestu nam je predavatelj, zdravnik Franci Kokalj izbral iz bogatega arhiva svojih popotovanj leta 2007. Te poti je doživel že šestkrat in vsakokrat so ga osrečile, ker ima ta dežela vonj, ki osvaja. To skrivnostna, prostrana dežela, zavita v meglo je težko dostopna in neizprosna. Dežela visokih gora, templjev in samostanov privablja ljudi posebne vrste, ki v tem vidijo samo lepoto. Ko so se tega leta s prijatelji odločili za to pot, jim je zamuda letala omogočila še ogled Dunaja in njegovih znamenitosti. Nato pa so poleteli do glavnega mesta Katmanduja.

To je dežela nomadov, menihov in šerp, ki spremljajo pohodnike na gore. Povsod je polno zastavic z mantrami - željami pohodnikov. Templji in boginje, sveti kraji in sveti ljudje, sveta reka Bramaputra, prepletanje religij. Zelo so verni in z jutranjimi obredi začnejo dan. V mestu  templjev Šiget je v učni center kar treh fakultet.

Planota pa je polna zlata, srebra in kositra, kar je zamikalo Kitajce. 1951 so prišli in porušili 7O % templjev.  Rušijo domove in jih spreminjajo. Upor nomadov Kitajcem je nemogoč. Gore-osemtisočaki pa čakajo, da jih dosežejo ljubitelji, kot je naš popotnik. Z nami deli svoje vzpone in spoznavamo nov svet z njegovimi očmi. Po ogledu pa je pripravljen še za pojasnila in njegovo predavanje dobi še dodatke. Hvaležni smo za njegovo pripravljenost, da deli svoje veselje do gora z nami.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media