Vraštvo, tradicionalno zdravstvo prednikov

Predavanja Simona Prosena so na Četrtkovih srečanjih Univerze za starejše RIC Novo mesto vedno bolj obiskana. Je samouk v proučevanju zgodovine, tudi povestičar, saj zgodovino proučuje po vesti. Njegovo videnje zgodovine je drugačno, saj je zgodovina namenjena kritičnemu razumevanju in naj bi bila naša učiteljica življenja. Če bi jo sprejemali tako, se bi od zgodovine tudi kaj naučili in ne bi ponavljali napak.

Tokrat nam je predstavljal starodavne modrosti za zdravo življenje. Slišali smo, kako so naši predniki skrbeli za zdravje in hrano in kakšen je bil njihov pogled na fizični in duhovni del človeka in še marsikaj. Zgodovinska izvirnost Slovenije nam priča o mnogih modrostih naših prednikov.

Vraštvo v prvotnem pomenu je to čarovnik, ki odganja bolezni in hude duhove. Združuje različne zdravstvene pristope, ki so moč in znanje črpali iz narave in so z naravo tudi živeli. Danes smo se oddaljili in več ne prepoznamo moči, ki jo nudi narava in znanje o njej. To je zdravljenje z rokami, ravnanje kosti, zagovori, magije, prerokovanja in zeliščarstvo. Razni simboli razkrivajo duhovno globino. Že nekoč so poznali homeopatijo, moč soli, vode, izvire studencev, obredno moč vina, ajde, gob. Kadila kot obredno razkuževanje in čiščenje prostorov.

Poznali so bajaličarstvo - danes radiestezijo, trojak - premična naprava kot generator za zbiranje in posredovanje energije na določena mesta. Brtin - čarobna palica, ki z vrtenjem ustvarja energijo, predstavlja moško energijo, ki zdravi in zaščiti ljudi in živali, semena. Posebno in važno je tudi bosonoštvo, ker nas naravno ozemljuje, masira točke na podplatih. Refleksoterapija že od nekdaj, ko ni bilo denarja za obutev. Posebno samopomoč potrjuje, da je zdravje v naših rokah, ko si s samomasažo pomagamo sami, če si mesečno pregnetemo telo. Predavatelj mnogo tega še upošteva in dokazuje, da je dober zdravilec.

Za nas je bila to tudi ura spominov, saj smo marsikaj tudi sami že poznali in so nas na tak način tudi zdravili. Menda zaradi še ne uničene narave lahko vse to še obnovimo. Prav zato potuje in poučuje o izvirnih močeh naše zemlje in ljudi, ki vse to obnavljajo in dokazujejo, da je preteklost dobra učna ura za vse. Z izgledom in mirnostjo nas je prepričal, da je nekaj v zgodovini naroda, če prav gledamo in vidimo še v preteklost.

V gradiščih in svetiščih je shranjeno vso znanje in modrost naroda in zgodovina nas uči, če smo pripravljeni verjeti. S predavateljem bomo aprila obiskali Gradišče nad Bašljem in se prepričali o moči teh prostorov. Se veselimo tega.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media