Zaključili smo s študijskim krožkom Poznam deželo, ki je trenutno moj dom

Zaključili smo s študijskim krožkom Poznam deželo, ki je trenutno moj dom? Na srečanjih študijskega krožka smo spoznavali Slovenijo, Novo mesto, slovensko kulinariko, delovanje pomembnejših ustanov v lokalnem okolju in vadili pogovor v slovenskem jeziku. Člani krožka prihajamo iz Bosne in Hercegovine, Kosova, Srbije, Hrvaške, Dominikanske republike, Rusije, Kolumbije in Slovenije.

Pripravili smo vodnik za tujce, ki pridejo v Novo mesto. Priročnik je nastal z željo, da vsem migrantom olajšamo bivanje v Novem mestu. Člani so pri pisanju vsebin izhajali iz svojih izkušenj, in sicer so se tudi sami srečevali z izzivi, kam in kako vpisati otroka v šolo ali vrtec, kam se vključiti v tečaj slovenskega jezika, kje v Novem mestu se nahajajo določene ustanove (npr. upravna enota, policijska postaja ...), kako pridobiti dovoljenje za bivanje in podobna vprašanja. V naslednjem šolskem letu bomo vodnik prevedli v druge jezike.

Sodelovali smo tudi v Tednu vseživljenjskega učenja, kjer smo predstavili slovensko kulinariko. Na dogodku so se nam pridružili osnovnošolci OŠ Dragotin Ketteja. Predstavili smo se tudi na Karavani študijskih krožkov, kjer smo pokazali, kako znamo pripraviti belokranjsko pogačo.

Člani so zelo dobro ocenili krožek. Nekaj njihovih izjav iz evalvacij:

»Zagotovo bi priporočila ta program, ker mi je pomagal, da se ne počutim osamljeno v novi državi in da se veliko naučim.«

»Sporočila bi vsem, da se udeležijo programa, kjer bi se veliko naučili in spoznali nove ljudi in vse kar Ric daje.«

»Želim sporočiti, da še tako nadaljujete in pomagate ljudem, da se naučijo slovensko in spoznajo novo deželo.«

Študijski krožek je sofinanciralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Informacije

Barbara Hudoklin
07 393 45 55
barbara.hudoklin@ric-nm.si

Dokumenti

Vodnik za tujce

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media