Združili smo ogled Hiše žive dediščine in pohod na Vinji Vrh

Dvajset se nas je zbralo z obeh krajev: iz Šentjerneja in Novega mesta. Teh srečanj smo vedno veseli, saj  Šentjernejčani prinašajo dobro energijo. Že dvajset let se družijo in to nekaj pomeni. Mi smo tako združeni  šele 13. leto, kot študijski krožek Potepanja po … pri RIC-u.

V hišo žive dediščina nas je sprejela Katarina Gunde in nam pokazala vse prostore v hiši bivše osnovne šole, ki je zaprla vrata  že leta 1970. V najboljših letih je šolo obiskovalo čez 200 otrok. Kasneje so v njej delovala  društva, a je stavba postala nevarna, a ljudje so iskali nove poti, da stare stavbe ne pozabijo.

Izredna želja, dobra organizacija in še kaj so to stavbo naredili v enem letu. To je čudež v današnjem času in dokaz, da se da. Ta želja je danes uresničena in zanimiva postavitev razstav v sobah in v dvorani dokazujejo, da je hiša potrebna ljudem, zato jo dobro izkoristijo. V lepi Zwittrovi dvorani zavrtijo film o Šmarjeških Toplicah, potem pa pokažejo še sobe te hiše, v kateri je zbrana vsa zgodovina – dediščina kraja Bele Cerkve. V sobi prednikov so zbrali vse osebnosti, ki so kraju pustili pečat. Razstava Dežela arheologije je na zanimiv način prikazano prazgodovina in vse dobe različnih ljudstev na tem ozemlju. Še škratova soba za najmlajše nudi otrokom, da se vživijo v zgodbo škrata Vilija in ustvarjajo. Poseben prostor je kuhinja, kjer ustvarjajo članice Društva podeželskih žena, ki so svoj sloves dobile po peki  in razstavah kruha. Vinjevrško pogačo in piškote smo okusili tudi mi. Hiša je vredna ogleda, saj je na enem koncu prikazano veliko zanimivega o kraju in ljudeh, ki so na to ponosni, kar radi pokažejo. Tako blizu izvemo veliko novega in zanimivega.

Tako poučeni smo se napotili na Vinji Vrh in se sprehodili po slemenu ob krasnem pogledu v dolino. Zaključili smo po dolenjsko - v zidanici naše pohodnice Marije Križan, ki nas je pogostila z malico, pijačo in kavo. Še en pohod je za nami. Veselimo se novih doživetij na naših potepih.

Zapisala Lizika Vardijan, animatorka krožka Potepanja po …

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media