Življenje z naravo

Ta četrtek smo člani naše Univerze za starejše v RIC-u sledili posebnemu predavanju o življenju z naravo. Svoje izkušnje sta Sebastjan Gregoršanc in Slobodana Slak zapisala tudi v knjigi Življenje z naravo. Tokrat je prišel na predstavitev samo Sebastjan, ker so otroci in žena zboleli, sam pa je predstavil njihovo življenje tudi prehlajen. Pripovedoval nam je o svojem iskanju sreče v naravi, z otroki. Na idiličnem kraju na Bizeljskem je gradil in še gradi ekološko hišo iz naravnih materialov in dokazuje, da imamo v naravi vse za gradnjo bivališč in prehrano. Za nas so bile mnoge rešitve že znane, saj so bile hiše naših mladosti narejene z materiali iz narave in s pridnimi rokami spretnih mojstrov. Oba z ženo sta akademsko izobražena, a sta dala prednost otrokom, ki z njima preživljata ves čas in sodelujeta pri gradnji hiše, ko se igrata in uživata brezskrbno otroštvo.

Navdušil nas je s svojimi idejami, spretnostjo in odločitvijo, da dokaže, da se da z malo denarja, veliko dela in občutka za naravo preživeti in dati otrokom dobro popotnico za življenje. Veliko dobrih zamisli o čuvanju narave, gozdov, naravnih materialov ima. Prav dober pogled in rešitve za nova delovna mesta bi veljalo slišati tudi tam, kjer odločajo o tem.

Z njim se morda začenja med mladimi drugačna usmeritev in odnos do narave in družine. Za nas pa je bila to pogumna pot v srečno življenje v tem času hitenja in pohlepa.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media