Parada učenja 2015

"Parada učenja - dnevi učečih se skupnosti" je obogatitev projekta Teden vseživljenjskega učenja (TVU). V RIC-u smo jo organizirali že tretje leto zapored. Letošnja je tako potekala v četrtek, 18. junija 2015, rdeča nit dogodkov pa je bil medkulturni dialog. Aktivnosti, ki so potekale skozi ves dan, se je udeležilo nekaj več kot 200 obiskovalcev.

Program smo pričeli s strokovnim dogodkom in usposabljanjem z naslovom Senzibilizacija za medkulturni dialog. V sodelovanju z Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU ter Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto smo diskutirali o aktualni problematiki izseljenstva. Gosta, dr. Marina Lukšič in dr. Jure Gombač, sta v svoji predstavitvi še posebej izpostavila napoteno delo kot posebno obliko delovnih migracij, na koncu pa smo poslušali predstavitve projektov, ki jih izvajamo v RIC-u in DRPD-ju.

Med strokovnim dogodkom so nam članice študijskega krožka Umetnost ustvarja vezi pripravile delavnico izdelave poletnih brošk iz blaga in hkrati odprle razstavo svojih izdelkov. Obiskovalci parade so si lahko ogledali nakit iz perlic ter steklene izdelke, dekorirane s servietno tehniko, ročno šivane krpanke, lesene šatuljice s pridihom starega, posebne prtičke iz fasadne mreže in svilene preje idr. Udeleženke z mentorico Anito Jakše pravijo, da je krožek sicer zaključen, njihova ustvarjalnost pa se je ob teh srečanjih še bolj okrepila. Vsekakor bodo ustvarjale še naprej, morebiti že v kakšnem prihodnjem krožku.

Med pestrim dopoldanskim dogajanjem smo otvorili fotografsko razstavo, ki jo je v okviru projekta Po poti kultur pripravila naša udeleženka in izvajalka programov Anastasia Gubonina. Poimenovali smo jo Kulinarika povezuje, saj so fotografije nastale v času kuharskih delavnicah, v katerih so udeleženci spoznavali in pripravljali tradicionalne jedi različnih držav. Hkrati smo uživali še v degustaciji medkulturne kulinarike, ki je bila prava paša za oči.

Naša že stalna izvajalka delavnic Nena Dautanac je za obiskovalce pripravila delavnico Kako se razumeti z vsemi ljudmi?, na kateri je skupaj z udeleženci ugotavljala, kako z ljudmi vzpostaviti dobre odnose, kako prepoznati različne osebnosti ter na kakšen način spoznati svojo lastno. Bistvo vsega pa je v dobri komunikaciji.

Parado smo zaključili z literarnim sprehodom Klopice povezujejo, ki se ga je udeležilo lepo število ljudi. Sooblikovali smo ga skupaj z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in novomeško območno izpostavo JSKD, gostujoči umetniki iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške in domači literati pa so pod vodstvom Klavdija Kotar recitirali tako Župančičeve pesmi kot svoje pesniške stvaritve. Prenovljeno sprehajališče sta simbolično otvorila novomeški župan Gregor Macedoni skupaj z vodjo konzularnega oddelka ambasade Bosne in Hercegovine Azro Popović.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste kot soorganizatorji, udeleženci dogodkov ali prostovoljci prispevali k programu Parade učenja. Ponovno se vidimo prihodnje leto ...

Koordinatorka Parade učenja v Novem mestu je bila Simona Pavlin.

Program Parade učenja 2015

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media