Stanovanjska problematika - Kooperativa

To četrtkovo srečanje na Univerzi za starejše v RIC-u je bilo posebno, saj smo spet poslušali mladega navdušenca Blaža Habjana iz Zavoda Tovarna. Čeprav je naša generacija poskrbela za stanovanja zase in še za potomce, smo radi prisluhnili zagnanemu prinašalcu novih idej Blažu Habjanu. Iz Švice je prišel z novimi izkušnjami in skuša pametne ideje prenesti v naše okolje. Najbolj ga poznamo po Pumpci. To je železniški objekt , ki je njemu v mladosti nudila zavetje za igro. Potem pa je mnogo let samevala in zbujala nelagoden občutek, ko si se sprehajal ob Krki. Zdaj je za prostor spremenjen in pripravljen za druženje, igranje, branje, šahiranje in preprosto ležanje v visečih mrežah. To so uredili Blaž in prostovoljci in tako oplemenitili prostor ob lepotici Krki. Na podoben način si želi oživiti stara stanovanja in jih ponuditi mladim. Ti naj bi združeni v Kooperativi postali investitorji , upravljalci in uporabniki. Tako bi mladi lažje prišli do svojega doma, kar si vsak želi.

V Kooperativi naj bi bodoči stanovalci odločali in sodelovali o gradnji stanovanj, saj njena ideja spodbuja povezanost, izmenjavo in sožitje, solidarnost in občutek za odgovornost in skrb za okolje in trajnostni razvoj. V njej naj bi bodoči stanovalci izbirali najugodnejše cene, prostor. Poskrbeli bi za različno strukturo prebivalcev. V takem objektu bi naj stanovalce družila souporaba sobe za goste, pralnice, delavnice, avtomobila.V takem okolju nihče ne bi bil sam, saj bi v taki združbi poskrbeli drug za drugega. To je vizija prihodnosti za generacijo, ki je izpadla iz udobja preskrbljenih in si mora sama organizirati prostor za dom. Za nas starejše je bila predstavitev zanimiva, za mnoge neizvedljiva, v oblakih.. Morda mladi čutijo, da zidovi in nadstropja lastnikov hiš ne pomenijo več udobja in razkošja, saj imetje obremenjuje. Sami prostori pa utesnjujejo, saj niso več primerni za bivanje starejših . Potrebni so preureditve in prilagoditve stopnišč, kopalnic, vrat. Verjetno bi nudil dobro prilagojen prostor za starejše kvalitetnejše življenje, kot je bivanje v preveliki slabo ogrevani hiši. Če bi hoteli pomagati mladim in jim prepustiti stare zapuščene objekte, jim dati podporo s subvencijami, bi verjetno dosegli dobre rezultate. Zamisel je dobra in vizionarska. Prisluhniti bi ji bili treba in podpreti denarno ne le besedno.

Na vprašanje, kaj je predavatelj pričakoval od nas, je odgovoril, da le podporo in razumevanje. Zaželeli smo mu uspešno, čeprav trnovo pot do cilja. Nove ideje se vedno težko primejo, ker nočemo po neznanih poteh.

Zapisala Lizika VARDIJAN, članica Univerze za starejše

 Fotografije: Ivana PAROVEL, članica Univerze za starejše

 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media