Zaščita pred klopi

Naše zadnje letošnje Četrtkovo srečanje v Univerzi za starejše so spet pripravili sodelavci Nacionalnega instituta za javno zdravje Novo mesto. Njihova sodelavka Katarina Hočevar je pripravila slikovito predstavitev zaščite pred klopi. Še prej pa nas je opozorila na prenašalce nalezljivih bolezni, na veliko obolevnost, smrtnost in dolge bolniške odsotnosti. Opozorila nas je, da se bolezni prenašajo kapljično, z izločki, kontakti in z umazanimi rokami. Zaradi naših let pa smo bolj dojemljivi za okužbe. Zato je pomembno upoštevati splošna navodila za preprečevanje širjenja teh bolezni, pri nekaterih pa se lahko dodatno zaščitimo s cepljenjem.

V tem letnem času smo veliko v naravi in klopi so velika nevarnost za vse, živali in nas. Čeprav že dolgo živimo in vemo veliko o naravi, nas je to predavanje spomnilo na že poznano. Vendar pa je še vedno kaj, česar ne upoštevamo, ko se srečamo z njim sami ali drugi. Mi smo še radi v naravi in zaradi klopov ne bomo ostajali v zaprtih prostorih. Prav pa je, da vemo, kako ravnati, če nas izbere za svoj obrok. V zanimivih zapisih in z ilustracijami nas je opozorila na mnoge postopke in veliko zanimivih podatkov o klopih. Klopov je kar 860 vrst in kar 16 v Sloveniji. Radi imajo vlago in temo in se zadržujejo v višini kolen. S svetlimi oblačili, zaščiteni z naravnimi ali kupljenimi pršili proti mrčesu ter rednimi pregledi in ustrezno odstranitvijo je možno preprečiti, da bi nas klop okužil. Ob tem se moramo zavedati, da virus klopnega meningoencefalitisa lahko povzroči okužbo že nekaj minut po piku, med tem ko bakterija, ki povzroča boreliozo, lahko povzroči okužbo v 24-48 ur po piku. Posledice ugriza z okuženimi klopi so hude in zdravljenje dolgotrajno. Prav zaradi tega je prav osvežiti znanje in se pripraviti na brezskrbno uživanje v naravi.

Če potrebujete predavanje o tem, vam bo naša predavateljica, ki je odlično prestala krst s prvo predstavitvijo, z veseljem obudila znanje in vas poučila o vsem. Čestitam ji za tako dobro predstavitev. Veselimo se novih predavanj, saj nas osveščajo o zaščiti.

 

Zapisala Lizika Vardijan,članica Univerze za starejše.

Dokumenti

Pozor, klop!
Ali ste zaščiteni?

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media