Teden CMU 2013

Uspešna pilotna izvedba Centra medgeneracijskega učenja, ki je potekala v tednu od 25. do 29. novembra 2013, nas je utrdila v nameri, da s to dejavnostjo v RIC-u nadaljujemo.

Ideja CMU je prenašanje in širjenje znanj, spretnosti in izkušenj z generacije na generacijo, in sicer mlajših na starejše, pa tudi generacije veteranov in otroci blaginje na generacije X, Y in Z. Vse to se lahko odvija na organiziran ali spontan način, v prostorih RIC-a, prav tako pa tudi pri naših partnerjih.

K projektu, ki ga je koordiniral RIC Novo mesto, so se pridružili naslednji partnerji: Teniški klub Portovald, Vrtec Pedenjped Novo mesto, Plesni center Dolenjske, Osnovna šola Dolenjske Toplice, Društvo upokojencev Dolenjske Toplice in Ekonomska šola Novo mesto.

Izvedbo tedna so med drugim lokalno podprli: predsednik športne zveze Novo mesto, hkrati član Občinskega sveta Novo mesto in predsednik Odbora za mladino Jiři Volt, upokojena učiteljica in pisateljica Ivanka Mestnik ter uspešen fotograf Boštjan Pucelj. Aktivnosti Centra medgeneracijskega učenja so potekale ob finančni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v koordinaciji RIC-a Novo mesto ter s prostovoljnim delom in učenjem številnih posameznikov, ki so prenašali svoje znanje, spretnosti in izkušnje na druge.

V tednu CMU se je tako učilo blizu 200 otrok, mladih, starejših in najstarejših, z njimi pa je v medgeneracijskem učenju sodelovalo preko 20 mentorjev – prostovoljcev. Otroci so osvajali osnove tenisa, starejši in srednja generacija so odkrivali in se urili v plesnih korakih, mladi pa so učili starejše računalništva in uporabe e-pošte. Šolarji so prebirali zgodbo Ivanke Mestnik in skupaj z Jožetom Kumrom likovno ustvarjali, otroci s svojimi starši so govorili po rusko in barvali babuške, mladi pa so spoznali igro Bridž ter izmenjali izkušnje s potovanj po Evropi in prostovoljstvom starejših v sodelovanju s Poljskimi seniorji.

Pester, razgiban in učeči se teden je bil zanimiva popestritev dejavnosti in programske ponudbe RIC-a Novo mesto. Povezovanje v mrežo sodelujočih partnerjev in prenašanje znanja med generacijami pa je lep primer in dokaz, da vsi skupaj lahko napredujemo zgolj ob medsebojnem sodelovanju in podpori.

Informacije

Zvonka Potočar
05 907 57 09, 031 305 522
zvonka.potocar@ric-nm.si

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media