Center medgeneracijskega učenja

RIC Novo mesto združuje raznovrstne programske vsebine in različne ciljne skupine, zato je primerna lokacija za delovanje Centra medgeneracijskega učenja – CMU.

Medgeneracijsko učenje poznamo stoletja dolgo kot vidik komunikacije med posamezniki, organizacijami in širšo družbo. Je proces, sredi katerega ljudje vseh starosti pridobijo spretnosti in znanje, iz vsakdanjih izkušenj pa gradijo tudi odnos do sebe in sveta ter oblikujejo vrednote. Pri tem uporabijo vse razpoložljive vire in se bogatijo z različnimi vplivi nase. Medgeneracijsko učenje navadno povezujemo z družino, v širši družbi pa se zgodi, ko se združimo, ko si želimo pridobiti znanje in se učiti.

Pretekle izvedbe različnih vsebin in dejavnosti v programih in mnogih projektih RIC-a so v veliki meri že predstavljale določene oblike medgeneracijskega povezovanja. Znanje je v sodobni družbi vse bolj dobrina, ki se ob uporabi IKT zelo hitro širi, še pomembnejši pa je socialni stik, ki ga ob učenju vzpostavlja vsak posameznik ali skupina. Različni dogodki in priložnostne prireditve v okviru tedna CMU so primerne za vzpostavljanje takšnih stikov, za promocijo medgeneracijskega učenja, povezovanja in sodelovanja.

Ideja CMU je prenašanje in širjenje znanj, spretnosti in izkušenj z generacije na generacijo, in sicer mlajših na starejše, pa tudi generacije veteranov in otroci blaginje na generacije X, Y in Z. Vse to se lahko odvija na organiziran ali spontan način, v prostorih RIC-a, prav tako pa tudi pri naših partnerjih, ki se vključujejo v izvedbo Tedna CMU. Ta je do sedaj potekal dvakrat, in sicer novembra v letu 2013 in 2014.

Program CMU 2016

15. decembra 2016, ob 10. uri, v Gostišču Loka, Zupančičevo sprehajališče 2, Novo mesto.
Prednovoletno medgeneracijsko druženje ob zajtrku

Nastop glasbene skupine Mix, ki izvaja popularno glasbo, vse od slovenskih popevk, rocka pa vse do narodno-zabavne glasbe, in sicer na svojevrsten, zabaven in živahen način. Skupino sestavljajo izkušeni glasbeniki, odlična pevka Valentina Fink, kitarist in klaviaturist Rok Horvat in Jaka Janc s kitaro in harmoniko. S svojimi nastopi vedno poskrbijo za dobro razpoloženje, zabavo in verjamemo, da bodo tudi naše srečanje.

Spremljevalni program:

- Predstavitev US s strani članov
- PUM-O Bazar

21. decembra 2016, ob 9. uri.
Ustvarjalne delavnice: Ustvarjamo iz gline
Izvajalka: Andreja Stankovič

21. decembra 2016, ob 9. uri.
Ustvarjalne delavnice: Okrasimo novoletno jelko (izdelava novoletnih okraskov)
Izvajalke: Simona Pavlin, Belinda Lovrenčič, Nuška Virant

21. decembra 2016, ob 14. uri.
Ustvarjalne delavnice: Priprava unikatnih novoletnih voščilnic
Izvajalka: Petra Pučko

22. decembra, ob 10 uri.
Uvodno srečanje prostovoljcev projekta PlanBE - aktivni starejši prostovoljci
Izvajalke: Nuška Virant, Simona Pavlin, Tina Strnad

22. decembra 2016, ob 13. uri.
Medgeneracijsko druženje otroci in starši - Božiček med nami

Informacije

Simona Pavlin
07 393 45 53, 031 337 758
simona.pavlin@ric-nm.si

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media